Gepest worden: Ik word gepest, wat nu?

Het is hartverscheurend om gepest te worden, maar onthoud dat je niet alleen bent. Pesten komt voor op verschillende leeftijden, van de basisschool tot in het bejaardentehuis. Het is schrijnend om te bedenken hoeveel mensen gepest worden of gepest zijn. Het gevoel van eenzaamheid wanneer je gepest wordt, is normaal. Andere klachten die vaak voorkomen bij slachtoffers van pesten zijn: het gevoel niets waard te zijn, slecht slapen, huilbuien, wanhoop, angst, hyperventilatie, niet jezelf durven zijn, voortdurend alert zijn op gevaar. In ernstigere gevallen kunnen suïcidale gedachten en zelfmoordpogingen voorkomen.

Dit moet stoppen!

Wat kun je doen om ermee om te gaan?

Werk aan je zelfvertrouwen.

  • Zorg voor voldoende slaap.

  • Eet gezond.

  • Blijf actief door te sporten.

  • Neem tijd voor ontspanning.

  • Voor nog 5 tips kun je de gratis "Boost je zelfvertrouwen challenge" volgen.

Kom voor jezelf op.
Als de pester iets doet of zegt, geef dan direct aan dat je dit gedrag niet accepteert. Laat je grenzen duidelijk en assertief zien. 

Vermijd de situatie.
Als het mogelijk is, verwijder jezelf uit de situatie waarin je gepest wordt. Als je bijvoorbeeld op kantoor gepest wordt, vraag dan om een andere werkplek, weg van de pesters.

Praat erover.
Ik begrijp dat dit heel moeilijk is, want er wordt vaak gezegd dat klikken niet mag. Maar moet jij je daarom ongelukkig voelen? Absoluut niet. Zoek iemand op die je vertrouwt en deel je verhaal. Ga in gesprek met de pester en een vertrouwenspersoon erbij. Als dat niet voldoende is, zorg er dan voor dat een persoon met autoriteit ingrijpt, of het nu een werkgever, leraar of directeur is. Als zij niet willen meewerken, overweeg dan om naar een andere school te gaan of een andere baan te zoeken. 

Zoek professionele hulp.
Het klinkt misschien niet cool, want je wilt het liefst zelf het probleem oplossen. Maar in hoeverre is dat tot nu toe gelukt? Bij pesten krijg je de boodschap dat je niet goed genoeg bent. Om daarmee om te gaan, ontwikkel je allerlei mechanismen, zoals pleasen, over je grenzen gaan om aardig gevonden te worden, en hard werken om je waarde te bewijzen. Hoewel dat nu een oplossing lijkt, zul je later in je leven hinder ondervinden, zoals stress, depressie of een burn-out.

Jij bent uniek en waardevol, en niemand heeft het recht om je te kleineren of te pesten. Door jezelf te beschermen, kun je jezelf bevrijden van de ketenen van pestgedrag en vol vertrouwen je eigen weg bewandelen. Onthoud dat je niet alleen staat in deze strijd. Samen kunnen we een einde maken aan pesten en een wereld creëren waarin iedereen zich geaccepteerd en geliefd voelt.

Ben je gepest of word je gepest en heb je behoefte aan persoonlijk advies en ondersteuning? Ik bied een gratis adviesgesprek aan waarin we kunnen praten over jouw specifieke situatie. Samen kunnen we werken aan het stoppen van pesten en het herwinnen van jouw zelfvertrouwen. Neem nu contact met me op en laten we samen een plan maken om jou te ondersteunen.

Laat pesten niet langer je leven verpesten.

Liefs,

Cindy

Vorige
Vorige

Wat is de oorzaak van pesten?

Volgende
Volgende

Tips tegen pesten: Waardevolle adviezen voor een pestvrije omgeving