Eigenwaarde is goud waard

Ben jij je eigenwaarde verloren door pestgedrag van anderen? Hoeveel betaal jij voor je eigenwaarde? Wat is je hoogste prijs? En hoelang nog?

Lees verder hoe je de prijs die jij moet betalen voor het  pestgedrag van anderen zo laag mogelijk kunt houden. Wanneer je gepest wordt of bent gepest krijg je ongemerkt de boodschap:

Je bent het niet waard. Niets waard.

Dit is een overtuiging die heel diep kan zitten. Het is een overtuiging die groeit en groeit. Ongemerkt verandert jouw gedrag:

·         Je gaat heel hard werken om waardering te krijgen.

·         Je probeert alles perfect te doen zodat er niets op je aan te merken is.

·         Je gaat pleasen om erbij te horen.

·         Je voelt je altijd te kort schieten omdat je het graag goed wil doen.

·         Je loopt op je tenen om maar niets verkeerds te zeggen, want een ander kan dan boos worden.

Herkenbaar? Ben jij ook dood en doodmoe van het aanpassen van je gedrag? Zou je niet eindelijk jezelf willen zijn? Ben jij bereid de prijs nog langer te betalen die deze overlevingstrucjes, coping mechanisme genoemd, op je leven hebben? Stop daar mee. Vraag hulp, je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt jouw lage eigenwaarde omzetten in gezonde eigenwaarde

Eigenwaarde is: het gevoel van hetgeen je waard bent.

Het gevoel van eigenwaarde komt uit jezelf. Het woord zegt het al. Het is de waarde die jij hecht aan jezelf. Welk cijfer zou jij jezelf geven van 0 tot 10 als het aankomt op eigenwaarde? Wat probeer je te doen wanneer je eigenwaarde laag is? Bekend is dat we dat dan bij een ander gaan halen. Maar dat werkt helaas niet of maar voor heel even. Dan start de cyclus opnieuw.

Hoe ziet zo’n cyclus er dan uit? Een voorbeeld:

Je collega heeft de taak gekregen om een rapport te schrijven maar heeft er geen tijd voor. Hij vraagt vervolgens aan jou om dat rapport te schrijven. Je hebt er geen tijd voor, maar onbewust wil je aardig en waardevol gevonden worden dus zeg je: ‘Ja.’ Dan gebeurt het: onbewuste gedachten over het feit dat het rapport wel perfect moet zijn, er mag niets op dat rapport, of jezelf aan te merken zijn, als ik het goed doe, vindt hij me vast wel aardig, dan ziet ie dat ik wat kan en wat waard ben. Al deze gedachten zorgen ervoor dat jouw maag verkrampt, je hartslag verhoogt, je ademhaling hoog in je borst zit. Je voelt je angstig want het moet op tijd af en goed zijn. Op basis van jouw emotie kies je een gedrag, je gaat heel hard aan de slag, je ligt ’s nachts nog over het rapport te piekeren, je loopt alles 5 keer na of je het wel goed gedaan hebt. Vervolgens is het rapport af en geef je dat aan je collega. Die collega is blij en zegt: ‘Dank je wel.’ Jij antwoord: ‘Graag gedaan.’ Je voelt je heel even blij en gewaardeerd bij zijn dank je wel. Maar wat hij ook zegt het is niet genoeg en jij voelt je nog steeds niet waardevol, waardoor jij de volgende keer dat je collega wat aan je vraagt om te doen je weer ja zegt en het hele gebeuren begint weer opnieuw.

Zonder dat je het weet vinden er duizelingwekkende processen in je plaats waar je geen greep op hebt. Ik haal het voor je uit elkaar. Schematisch ziet het er zo uit:

Gebeurtenis -> Gedachten -> Gevoel -> Gedrag -> Reactie

Gebeurtenis: collega vraagt het

Gedachten: alle onbewuste gedachten   

Gevoel/emotie: verkrampende maag etc. en angstig

Gedrag: geeft het rapport af

Reactie: extern: Geeft het rapport af en zegt graag gedaan

Reactie intern: Je voelt je heel even blij en gewaardeerd maar niet voor lang.

Over moeheid gesproken, zie je wat er allemaal zonder dat je het weet gebeurt.  Lichaam en geest werken keihard om….

Het kan ook anders. Wat gebeurt er als jijzelf die waardering voor jezelf al had en dat je daar een ander niet voor nodig hebt?

Hoe zou het zijn wanneer jouw collega vraagt om die extra klus te doen en dat je nee zegt, of dat je duidelijk maakt dat je het wil doen maar dat jij daardoor in tijdsnood komt? Wanneer je ervoor kiest om het wel te doen, denk je; ach het is maar een rapport, het is een kleine moeite, volgende keer vraag ik of hij wat werk voor mij overneemt. Je maakt ontspannen het rapport, je kijkt alles maar 1 keer na, ’s nachts slaap je goed en je vindt het een teken van respect om een bedankje te krijgen. Je hele eigenwaarde hangt niet af van dat bedankje.

Merk je op dat wanneer jij je gedachten verandert, jij jouw leven verandert?

Wat kan ik als coach doen: Ik werk direct op het niveau van gedachten. Als je jouw gedachten verandert gaat de rest haast moeiteloos mee. Dat beloof ik jou!

Wil je hulp?
Weet jij niet precies wanneer je last hebt van een lage eigenwaarde, maar wel dat je er last van hebt? Maak dan een afspraak voor een gratis zelfvertrouwen analyse gesprek. In dat gesprek gaan we kijken wanneer jouw lage zelfbeeld je in de weg zit. Zodat je erna kan beslissen of het tijd is om actie te ondernemen.

Liefs,

Cindy

Vorige
Vorige

Het belang van professionele begeleiding bij/na pesten

Volgende
Volgende

Wat zijn 3 vormen van pesten op het werk?