Wat zijn 3 vormen van pesten op het werk?

Pesten is niet een keer een grapje of een plagerijtje, waarbij iedereen een keer de pineut is.
Bij pesten gaat om herhaaldelijk en structueel destructief gedrag gericht op steeds hetzelfde slachtoffer.

Pesten vindt plaats uit het zicht van leidinggevende, tenzij de leidinggevende onderdeel is van het probleem. Wanneer een leidinggevende betrokken is, is het nog moeilijker voor het slachtoffer om naar voren te komen, tenslotte staat de leidinggevende hoger in die hiarchie van het bedrijf en zal die voor zijn/haar gevoel eerder geloofd worden.

Wat zijn de 3 vormen van pesten op het werk?

1         Vervelende opmerkingen maken of iemand belachelijk maken

Om een paar voorbeelden hier van te geven:

Rechtstreeks tegen het slachtoffer:

“In die broek heb je echt een dikke reet. Als ik jou was zou ik die nooit meer aan doen.”

Tegen een collega maar wel zo hard dat het slachtoffer het kan horen:

“Pffff, heb je gezien wat ze nu weer aan heeft, ik zou me er nooit in durven vertonen ze ziet eruit als een sloeber.”

 

2         Negeren of sociaal buitensluiten

Een paar voorbeelden:

Het slachtoffer wenst iedereen een goede morgen bij binnenkomst en wordt straal genegeerd. Dit gebeurd overigens iedere ochtend opnieuw.

Het slachtoffer wordt “per ongeluk” vergeten in een mail voor een belangrijke vergadering waar iedereen bij hoort te zijn.

 

3         Opzettelijk verkeerde beoordelingen geven

Een paar voorbeelden:

Het slachtoffer heeft een rapport geschreven waarvan alle cijfers in orde zijn. Een leidinggevende moet het slachtoffer niet en verandert ongemerkt een aantal cijfers in het rapport waardoor het rapport niet meer klopt. Het slachtoffer wordt hier geheel onterecht op afgerekend.

De leidinggevende moet het slachtoffer niet en geeft een geheel onterecht en onjuiste beoordeling in het half jaarlijkse beoordelingsgesprek.

Uit bovenstaande blijkt al hoe lastig het is om pesten te vast te stellen.

Roep als werkgever of HR-manager dan ook niet te hard, pesten gebeurd niet bij ons want je weet het simpel weg niet. Collega’s doen geen melding want ze willen niet de klikspaan zijn of ze zijn bang dat ze zelf het slachtoffer worden. Of ze zijn bang hun baan te verliezen. Pesten is een heel gemeen spelletje tussen macht van de aanstichter en de onmacht van het slachtoffer.

Werken er in het bedrijf meer dan 100 medewerkers en wordt er nooit melding gedaan? Dan is voorlichting een eerste stap om ervoor te zorgen dat medewerkers zich bewust worden dat er melding gedaan kan worden en dat er vervolgens een oplossing komt. In een veilige werkomgeving durven mensen juist een melding te doen bij de vertrouwenspersoon om dat ze vertrouwen hebben in een goede afhandeling ervan.

Er wordt dus niet gezocht naar een oplossing er komt een oplossing!

Heb je te maken met pesten op de werkvloer en wil je dat er een oplossing komt? Neem dan hier contact op met mij om te zien hoe het probleem aangepakt en opgelost gaat worden.

Cindy

Vorige
Vorige

Eigenwaarde is goud waard

Volgende
Volgende

Hoe vaak blijf jij nog “JA” zeggen?