Hoelang ga je nog met buikpijn naar je werk?

Heb je het door dat je wordt gepest op je werk? Je lichaam protesteert, wat kun jij doen?

Na een rusteloze nacht is de ochtend veel te snel gekomen. Je wekker gaat, je moet je bed uit en je klaarmaken om naar je werk te gaan. Het gevoel van duizend fladderende motten in je maag is er zodra je wakker wordt. Alles in jou schreeuwt: “Ik wil niet naar mijn werk!”. Je hebt buikpijn van de stress. Je raapt al je moed bij elkaar om weer te gaan. Op je werk heb je te maken met kleinerende opmerkingen, kritiek op je werk, flauwe grappen en het gevoel dat ze over je roddelen.

Je start in die droom baan.

Je hebt gesolliciteerd op die droombaan en je hebt hem gekregen! Op de eerste dag merk je dat er toch een drukkend sfeertje hangt op de werkvloer. Je denkt dat het aan jouw ligt vanwege de zenuwen. Het is toch spannend op zo’n eerste werkdag met nieuwe mensen in een nieuw bedrijf. In de loop van je proeftijd merk je dat vooral 1 collega een stempel drukt op de sfeer in de groep.   

Hoe het begint.

Het start met kleine dingen zoals een mailing met een uitnodiging tot een belangrijke vergadering waarin word je “vergeten”. Je haalt eerst nog je schouders op en denkt: Dat kan gebeuren. Na verloop van tijd merk je dat je niet uitgenodigd wordt als ze ergens gaan lunchen. Er komt steeds meer kritiek op je kleding. Je kan volgens je collega’s je werk steeds minder goed doen. Het stapelt zich langzaam maar zeker op. (Het kan ook zijn dat het zich niet langzaam opbouwt en dat dit meteen vanaf het begin al gebeurt.)

Je gaat twijfelen aan jezelf.

Je begint te twijfelen aan jezelf. Eerst denk je nog dat het wel meevalt. Je moet je niet zo aanstellen. Je trekt die ene outfit niet meer aan, want dan zullen ze geen kritiek meer kunnen leveren. Je gaat nog harder en langer werken omdat je alles drie keer controleert zodat je zeker weet dat er geen fouten meer in je werk zitten. Langzaam maar zeker sluipt de onzekerheid erin. Iedere dag lever je een beetje meer zelfvertrouwen in. Je past je nog verder aan. Je raakt nog meer verwijderd van jezelf. Je gaat eraan kapot. De angst voor wat er morgen weer kan gaan gebeuren zorgt voor slapeloze nachten, buikpijn, je schouders en nek zitten vast van de stress.

Je wil sterk overkomen.

Je vertelt niemand in je omgeving dat je gepest wordt op je werk. Het is je droom baan en je wil niet falen, je wil niet overkomen als een slappe dweil die niet voor zichzelf op kan komen. Diep vanbinnen vind je namelijk dat jij je niet zo aan moet stellen. Je hoopt dat je het wel op kan lossen door je maar genoeg aan te passen. Je vergeet dat jij jezelf kwijtraakt. Je raakt gestrest, je loopt op je tenen, je bent boos. Al die gevoelens moeten er een keer uit. Waar laat je die gevoelens wel los? In een veilige omgeving, je kinderen, je partner of je ouders worden de dupe van jouw korte lontje. Dit is niet vol te houden, op de lange termijn ga je uitvallen met mentale en fysieke klachten.

Het is echt heel eng.

Om verandering op de werkvloer in gang te zetten is het zaak om er melding van te maken bij een leidinggevende, een vertrouwenspersoon of iemand van personeelszaken. Het is eng en het is spannend. Niemand wil de klikspaan zijn. Precies zo blijft het probleem in stand. Niemand doet er wat aan. Je hebt altijd een keuze om er wat aan te doen of om niets te doen.

De groep houdt het in stand.

Pesten is niet alleen het probleem van de pester of degene die gepest wordt. Er is altijd een groep “meelopers” of mensen die toekijken vanaf de zijkant. Ze weten dat wat er gebeurd fout is en toch grijpen ze niet in. De angst dat ze anders zelf het mikpunt van pesterijen worden werkt verlammend. Of ze denken dat een ander wel ingrijpt. Zo verandert er helemaal niets.

Hoe is het op te lossen op het werk?

Iemand aanspreken op zijn of haar gedrag. Dat werkt alleen de gepeste dat doet tegen de pester met een derde partij erbij. Zonder derde partij zal het niet werken. Er zit namelijk een ongelijke machtsverhouding tussen de personen. De pester heeft de macht, de gepeste voelt zich machteloos. Het is dus noodzakelijk dat de pester aangesproken wordt door een derde persoon die hij of zij als gelijkwaardig beschouwt of door een leidinggevende.

Een andere benadering is wanneer de overige collega’s collectief aan geven dat het gedrag van de pester niet meer geaccepteerd wordt. Ze kiezen ervoor om niet meer mee te gaan in het gedrag. Ze stoppen met roddelen, flauwe opmerkingen maken en buitensluiten.

Hoe zorg je ervoor dat iedereen aan boord is met nieuw gedrag? Stel, onder begeleiding van een coach, duidelijke grenzen vanuit de groep. Welk gedrag vindt de groep onaanvaardbaar en welk gedrag is wel aanvaardbaar. Wanneer dat geen gewenst resultaat oplevert moet de werkgever aan onaanvaardbaar gedrag consequenties hangen. (Pas er wel voor op dat de rollen niet omdraaien en de pester de gepeste wordt wanneer er ongewenst gedrag wordt vertoond.)

Hoe is het op te lossen voor jou individueel?

De belangrijkste vragen zijn:

·         Wil ik hier blijven werken als de sfeer niet veranderd en het pesten niet stopt?

·         Wil ik hier blijven werken als het wel veranderd?

Je baan opzeggen kan een eerst stap zijn. Met alleen je baan opzeggen ben je er niet. Je zelfvertrouwen heb je niet zomaar terug.

Pesten is een heftige ervaring omdat het je raakt in de kern van wie je bent. Je krijgt de boodschap: “Je bent niet goed genoeg, je mag er niet zijn.”  Zonder hulp zal die boodschap ongemerkt in je onderbewustzijn aanwezig blijven. Je zal, ook bij een nieuwe werkgever, hard blijven werken om te bewijzen dat je die baan waard bent. Wanneer een collega vraagt of jij werk over kan nemen, doe je dat omdat je graag aardig gevonden wil worden. Ook al kun je het er eigenlijk niet bij hebben. Je kunt een goedbedoeld grapje niet aanzien voor een grapje etc.

Als coach kan ik jou begeleiden in een 1 op 1 traject met het verwerken van pesten. Ik begeleid je in het opbouwen van je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Mijn coaching zorgt ervoor dat jij weer ontspannen naar je (nieuwe) werk gaat. Je stopt met het aanpassen aan de normen en waarden van anderen. Je kiest voor wat jij wil. Je slaapt weer goed. Je stapt met zin in de dag je bed weer uit.

Wil je weten wat ik voor jou persoonlijk kan betekenen? Met een simpele druk op DEZE knop maak je een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Mocht je gepest worden op het werk weet; Je hebt altijd een keuze, om te blijven, om weg te gaan, maar niets doen lost niets op.

Vorige
Vorige

Hoe vaak blijf jij nog “JA” zeggen?