Hoe vaak blijf jij nog “JA” zeggen?

Ervaar jij dagelijks veel stress door je overvolle agenda?
Al kan er geen afspraak meer bij, jij zegt toch steeds JA?
Ga jij daardoor richting een burn-out?

Wat voor afspraken staat er dan zoal in je agenda? Je werk inclusief reistijd, het huishouden, de zorg voor de kinderen, sporten voor jezelf, sportclubjes voor de kinderen, speel afspraken voor de kinderen, familiebezoek, afspraken met vrienden en dan is er altijd nog de lijst met klusjes die afgewerkt moet worden. Hiermee is je agenda al vol. Toch trap je er steeds weer in om er nog meer afspraken bij te plannen. Het gebeurt vooral als je niet bent voorbereid op een hulpvraag.

Laat ik je zo’n onverwachte situatie schetsen, dit kan het volgende zomaar gebeuren:

Wanneer er op de tennisclub gevraagd wordt om een hulp voor achter de bar, ben jij de eerste die ja zegt. Terwijl alles van binnen in je schreeuwt: “NEE”. Je weet dat je er geen tijd voor hebt. Je weet dat je dan met heel veel andere afspraken moet gaan schuiven om het allemaal op tijd af te hebben. Jij loopt met stress in je lijf van afspraak naar afspraak te rennen om het allemaal voor elkaar te krijgen. En toch, iedere keer weer, floept die “JA” je mond uit.

Wanneer je thuiskomt en je zit op de bank dringt het nog beter door wat je je nu weer op de hals hebt gehaald. De tranen van vermoeidheid springen in je ogen. Je vraagt jezelf af hoe je dit nu weer hebt kunnen doen. Hoe je het allemaal vol gaat houden, want vanuit je schuldgevoel mag je nu niet meer terugkrabbelen. Terugkomen op een afspraak is in jouw beleving geen optie. Je hebt ja gezegd en moet nu door van jezelf.

Je roept misschien wel vaak dat je klaar met pleasen, maar wat is dat pleasen nou precies?

Please gedrag is ja zeggen op vragen en uitnodigingen in de hoop dat je aardig gevonden wordt en waardering krijgt. Het komt voort uit de gedachte dat je alleen maar goed genoeg bent als je veel presteert. Doordat je druk bent heb je ook constant het gevoel dat je tekortschiet, want je hebt eigenlijk nooit genoeg rust en tijd om ergens helemaal aanwezig te zijn. In je hoofd ben je constant bezig met de volgende afspraak of taak. Tijd voor jezelf is er niet of gun jij jezelf niet. Want jij denkt dat wanneer jij maar genoeg doet dan ga jij jezelf misschien wel goed genoeg voelen. Je gaat door het pleasen ook constant over je eigen grenzen heen.

Waar jaag jij nu eigenlijk op?

Je jaagt op waardering. Je denkt waardering te vinden als je druk bent, veel doet, veel voor een ander over hebt. Je hoopt dat wanneer jij de ander helpt, dat de ander dat opmerkt en waardering uitspreekt voor je harde werk, en dus voor jou. Je wil dus gecomplimenteerd worden voor je werk.

Als diegene dat niet doet, baal je enorm want je voelt je dan niet gezien en niet gewaardeerd. Je wordt boos en gefrustreerd naar die ander. Je gedrag wordt prikkelbaar en geïrriteerd. De ander kan geen gedachten lezen en weet niet dat jij graag een compliment of een bedankje wil voor je werk. (Tip: Spreek je verwachting uit.)

Maar wat nou als je wel dat compliment krijgt, wat doe je dan? 

Er zijn 2 opties:

  • Je zegt: “Ach, het stelde niet zo veel voor, iedereen zou het gedaan hebben.” Of iets van gelijke strekking. Je veegt het compliment eigenlijk zo van tafel af. Je hoort het misschien wel, maar voel je het ook? Hoelang blijf jij je door zo’n compliment goed voelen? Het beklijft namelijk niet lang. Want het verandert jouw overtuiging, ik ben het niet waard, niet.

  • Wat je ook kan doen is het compliment aan horen en het binnen laten komen. Voel hoe gewaardeerd en gezien jij je voelt door het compliment. Reageer dan met: “Dank je wel, ik heb het graag gedaan.” Het zal niet direct je overtuiging veranderen maar als je het vaak genoeg hoort ga jij wel meer zelfwaardering krijgen.

Jagen op waardering en hopen dat je het bij de ander kan halen gaat niet. Je gaat je daardoor niet blijvend en diepgaand beter voelen. Het gaat om een diepe overtuiging “Ik ben het niet waard”. Wanneer je deze overtuiging hebt, zal je onbewust meer gedachten verzamelen die deze overtuiging staven. Dat werkt hetzelfde als wanneer jij een Seat Leon wil gaan kopen. Dan zie je die auto ook overal rijden. Je legt de nadruk op de gedachten die staven wat je vooral niet goed hebt gedaan.

In mijn praktijk kom ik regelmatig dames tegen die last hebben van deze overtuiging. Ze blijken dan in het verleden gepest te zijn, en zijn zich niet bewust dat ze door pesten de boodschap hebben gekregen: “Jij bent niet goed genoeg, jij bent het niets waard.” Het is van belang om voor je eigen mentale en fysieke gezondheid deze overtuiging te veranderen naar een overtuiging voor gezonde eigenwaarde.

De overtuiging die dan kan ontstaan is:

Ik ben het waard, met al mijn sterke en zwakke kanten, ongeacht mijn prestaties, bezittingen of status.

Wanneer jij deze overtuiging zelf hebt, vanbinnen, hoef jij niet meer op jacht naar waardering van anderen. Dat is niet meer relevant.

Hoe ziet jouw agenda eruit als jij regelmatig nee zegt? Hoe ontspannen zou jij je voelen wanneer tijd voor jezelf maakt? Wanneer jij terugkomt op een afspraak omdat je er geen tijd voor hebt?

De overtuiging “Ik ben het niet waard” is met 1 oefening te veranderen naar “Ik ben het waard, met al mijn sterke en zwakke kanten, ongeacht mijn prestaties, bezittingen of status.” Wil jij dit nu ook, plan dan een gratis kennismakingsgesprek om te zien wat ik voor jou kan betekenen.

Want mijn overtuiging is verander je gedachten, verander je leven.

Liefs, Cindy

Vorige
Vorige

Wat zijn 3 vormen van pesten op het werk?

Volgende
Volgende

Hoelang ga je nog met buikpijn naar je werk?